Välkommen till kursen i thoraxanestesi och intensivvård på NKS!

Välkommen till kursen i thoraxanestesi och – intensivvård på NKS!

Bakgrund och innehåll

Denna nationella kurs inom thoraxanestesi och tillhörande intensivvård har sitt ursprung i en introduktionskurs för randande ST-läkare inom thoraxanestesi som för första gången gavs hösten 2017. Kursen har därefter successivt utökats för att med premiär i september förra året erbjudas STläkare (och specialister) på nationell nivå för första gången.

Syftet med kursen är att ge en överblick av området och fördjupa centrala delar som är specifikt för thorax. Hit hör tex kunskap om hjärt-lungmaskinen, ECMO, HLR vid hjärtstopp på nyopererad patient, komplikationer efter hjärtkirurgi, avancerad hjärtsviktsbehandling och rutiner för preoperativ bedömning, anestesi och posteroperativ vård av patienter med kranskärlssjukdom, klaffsjukdom och aortadissektion. Transesofagealt eko (TEE) är ett viktigt verktyg i vardagen för thoraxanestesiologen. Vi kommer därför ägna en av kursdagarna åt detta och bekanta oss med TEE-proben och de viktigaste vyerna.

Basala kunskaper om hjärt- och lungfysiologi samt farmakologi av våra vanligaste läkemedel är en förutsättning för att kunna ta till sig kursinnehållet – den första kurseftermiddagen ägnas därför åt en repetition av detta.

Fokus under kursen kommer ligga på hjärtkirurgi och dess anestesi och intensivvård, men även lungkirurgi kommer avhandlas under en förmiddag med fokus på dubbellumentuben och enlungeventilation.

Kursen kommer inte avhandla hjärt-/lungtransplantation i någon större utsträckning, dels eftersom Karolinska sedan några år tillbaka inte erbjuder denna behandling, dels eftersom kursens längd är begränsad och därmed innehållet. Inte heller kongenital hjärtkirurgi/medfödda hjärtsjukdomar kommer att avhandlas.

Appen Acadly

Kursen kommer använda ett webbaserat verktyg som heter Acadly för vissa delar av kursen. Det är bra om du redan innan kursen laddar ned den tillhörande appen som heter Acadly och finns på Google play/App store. Lösenord erhålls vid kursstart.

Pre-reading

Inför kursen publiceras material för pre-reading på kursens hemsida (thoraxkursen.se) som det är bra om du ögnar igenom. Det är dels en del korta kapitel hämtad från en kurs som heter Cardiac Intensive Care – Beyond Basic, dels ett par övriga artiklar. Genom att läsa igenom har du hört begreppen och kan sedan lättare relatera till kursens innehåll.

Luncher

För att underlätta och optimera lunchuppehållet ingår lunch tisdag-fredag. Vi äter lunch kl 11.30 eller 11.45 bortsett fredag då lunchen blir något senare. Lunchen varar i 45 min och äger rum på restaurang LIVET (personalmatsal NKS) på bokade platser. Lunchen består av en buffé (veg, kött, fisk) med sallad och bröd. Det är viktigt att själva lunchen tar max 40 min så vi hinner tillbaka i tid till eftermiddagens första föreläsning.

Reflektion 30 min varje morgon

Varje kursdag inleds med 30 min reflektion av föregående dags innehåll. Här finns också möjlighet att ställa frågor.

Kurslokaler

Kursen äger rum på NKS i lokal A5:04 som du når genom att från huvudentrén ta hissen upp till plan 5 där lokalen ligger. Gruppövningar kommer äga rum på NKS konferenscenter i lokal J6 samt på KTC (vägbeskrivningar till dessa erhålls aktuell dag).

MCQ-quiz

Kursen avslutas med ett MCQ-quiz med frågor (totalt 45 st) från kursen som samtidigt blir en bra repetition. Ingen individuell bedömning eller betygsättning sker – se det som en morot att hänga med under kursen och ta in så mycket information som möjligt.

Kursutvärdering

Efter kursens slut kommer 20 min att avsättas för att utvärdera kursen. Dels kommer ett formulär fyllas i elektroniskt, dels finns möjlighet till muntlig utvärdering. Jag är mycket tacksam för all feedback gällande allt från information, schema, innehåll och kvalitet på föreläsningarna – allt för att kursen ska utvecklas och bli ännu bättre i framtiden.

Kursintyg

Kursintyg delas ut vid kursens slut förutsatt att utvärderingen fyllts i och lämnats in.

Covid-19

Det är såklart ytterst viktigt att ni sjukanmäler er och inte kommer till kursen vid minsta infektionssymtom. Vi kommer att försöka sitta så utspritt som möjligt i föreläsningssalen och får försöka hålla social distans så långt möjligt. Handsprit kommer finnas i lokalerna.

Kontaktinformation

Tveka inte att kontakta mig vid frågor:

Martin Slettengren, kursansvarig

Mobil: 073-930 17 90

Mejl: martin.slettengren@sll.se

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.